Dermatografie

Medische pigmentatie oftewel Dermatografie, is een methode waarbij pigmenten in de huid worden gebracht d.m.v. fijne naaldjes (tatoeëren). De pigmenten benaderen zo goed mogelijk de natuurlijke huidskleur, waardoor littekens vervaagd kunnen worden.

Maar ook denkende aan een tepelhof die nagebootst kan worden als gevolg van borstreconstructie. Huidaandoeningen zoals vitiligo (3 jaar stabiel) of gesegmenteerde vitiligo, andere hypopigmentaties, wijnvlekken of brand- en snijwonden behoren ook tot de mogelijkheden voor behandeling.

 

Littekens


Littekens ontstaan door een beschadiging in de huid. Dit kan bijvoorbeeld door een operatie, ongeval of automutilatie (zelfbeschadiging) ontstaan. Wanneer littekens na verloop van tijd wit, grauw, paars of rood blijven kan dit gecorrigeerd worden door middel van medische pigmentatie. Het belangrijkste hierbij is dat de pigmenten nauw aansluiten op de huidskleur zodat deze mooi mengt met de kleur van de huid.

Afhankelijk van de grootte en de kleur van het litteken zijn er twee tot drie behandelingen nodig. Dit heeft te maken met de opbouw van de kleur, maar ook omdat littekens snel rood worden tijdens de behandeling.

Het originele litteken blijft uiteraard aanwezig, maar door de juiste pigmentatie valt dit litteken veel minder op. In sommige gevallen kan fractional needling ook uitkomst bieden.

Al onze behandelingen                              

✓ HydraFacial

✓ Licht- en Lasertherapie

✓ Permanente make-up

✓ Medische pigmentatie

✓ Injectable behandelingen

✓ Acné therapie

✓ Peeling behandeling

✓ Elektrisch ontharen

✓ Verwijderen huidoneffenheden

✓ Bindweefseltherapie

✓ Lymfedrainage

✓ Microneedling

Maak een afspraak

Wat is Medisch Tatoeëren?

Medisch tatoeëren is een techniek waarbij pigmenten in de huid worden ingebracht om kleur en vorm te herstellen of te verbeteren. Deze procedure wordt vaak gebruikt om littekens te camoufleren, tepels en tepelhoven te reconstrueren na een borstoperatie, of om alopecia (haarverlies) te behandelen door wenkbrauwen of haarlijnen te herstellen.

 

Voor Wie is Medisch Tatoeëren Geschikt?

Medisch tatoeëren is geschikt voor mensen die hun uiterlijk willen verbeteren of herstellen na een medische ingreep of letsel. Dit kan onder andere omvatten:

  • Borstkankerpatiënten: Voor het reconstrueren van tepels en tepelhoven na een mastectomie.
  • Mensen met littekens/ hypopigmentatie: Voor het camoufleren van littekens veroorzaakt door operaties, ongelukken of huidziekten.
  • Alopeciapatiënten: Voor het herstellen van wenkbrauwen, haarlijnen of kale plekken.
  •  

Wenkbrauwen (alopecia of litteken)


Bij Alopecia Areata of Universalis, een auto-immuunziekte, maakt het lichaam antistoffen tegen de eigen haren: men wordt (plaatselijk) kaal.

Medische pigmentatie biedt hier uitkomst: er kunnen wenkbrauwen gecreëerd worden, met een zeer natuurlijk uitziende haartjestechniek!

Bij de ogen kunnen wimperhaartjes gesuggereerd worden door een schaduwtechniek op de wimperrand te creëren, hiermee word er meer diepte aan de ogen gegeven.

 

 

Tepelhof (areola)


De areolapigmentatie is ook wel bekend als de tepeltatoeage, Dermatografie van de areola kan gewenst zijn in meerdere situaties:

Wanneer u een borstreconstructie gehad heeft en de tepel ontbreekt.
Na bestraling, dit kan de ene tepel veel lichter gemaakt hebben dan de andere.
Als er littekenweefsel rond de areola aanwezig is van een corrigerende operatie, zoals een borstlift.
Na de zwangerschap/borstvoeding wanneer de kleur van de tepel vervaagd is.
Wanneer er een enkelzijdige tepeltatoeage gezet wordt, zal deze gespiegeld worden aan de bestaande tepel op de andere borst.

Het is ook mogelijk dat er na een borstlift littekenweefsel rond de tepel aanwezig is, dit kan door gebrek aan kleur of juist teveel kleur in het litteken erg opvallen. In dit geval is het mogelijk de kleur van het litteken te pigmenteren in een kleur die de huid er omheen benaderd of de kleur van de tepel. Vaak zijn hier twee of drie behandelingen voor nodig.

 

 

Vitiligo of hypopigmentaties


Een witte pigmentvlek noemen we ook wel hypopigmentatie. Een hypopigmentatie ontstaat meestal doordat het lichaam de eigen pigmentcellen aanvalt. Hierdoor kan er een pigment tekort ontstaan dat zichtbaar is als een witte verkleuring in de huid. Met medisch tatoeëren kunnen we het tekort aan pigment in de huid camoufleren. Het is echter niet zo dat er daardoor ook nieuwe werkende pigmentcellen aangebracht worden in de huid. De huid zal hier dus ook niet bruin worden wanneer u in de zon zit.

Bij vitiligo is er een globale groepsverdeling, namelijk gesegmenteerd en niet gesegmenteerd. Dit houdt in dat de ene groep mensen symmetrisch (niet gesegmenteerde) vitiligo heeft, dus zowel links als rechts op ongeveer dezelfde plek. Voor deze groep is het belangrijk dat de vitiligo al tenminste 3 jaar stabiel is voor we gaan behandelen met dermatografie.

De andere groep is slechts 5% van alle mensen met vitiligo. Bij deze groep gesegmenteerde vitiligo zit het pigmentverlies maar aan één zijde van het lichaam. Dit kan direct behandeld worden en geeft minder risico’s op nieuw pigmentverlies dan bij niet gesegmenteerde vitiligo.

 

 

Wijnvlek


Een wijnvlek bestaat uit meerdere bij elkaar liggende, verwijde bloedvaatjes die vanaf de geboorte aanwezig zijn. Meestal worden wijnvlekken gezien in het gezicht of hals en heeft een rode tot paarse kleur. Om deze reden worden ze vaak als storend ervaren. Laserbehandelingen kunnen soms effect hebben, maar veelal niet afdoende.

Een andere optie is om de rode/paarse kleur te pigmenteren. Belangrijk om te weten is dat de kleur mogelijk nog iets zichtbaar zal zijn, maar een stuk minder opvallend. Wanneer het een grotere wijnvlek betreft is het niet altijd mogelijk om deze in één keer te behandelen. Om te voorkomen dat er te compact behandeld wordt, waardoor het effect onnatuurlijk wordt, zal er dan gekozen worden voor meerdere sessies. Dit zal allemaal met u besproken worden tijdens het intakegesprek.

 

 

Hazenlip (schisis)


Tegenwoordig zien we al veel meer symmetrie in de gecorrigeerde schisis door de ontwikkeling binnen de plastische chirurgie. Toch kan de lip vaak niet helemaal symmetrisch gemaakt worden. Vaak bevind de cupidoboog zich niet in het midden en is de ene zijde van de lip voller dan de andere. Daarnaast kan de lipcontour vaag zijn of niet aanwezig door littekenweefsel.

Door het pigmenteren van een natuurlijke lipkleur kan de bovenlip een meer symmetrische vorm krijgen. Bij dames kan er eveneens gekozen worden voor een wat sprekendere kleur.

 

 

 

  • Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

    Bij de eerste behandeling wordt voornamelijk besproken wat de mogelijkheden zijn en hoe het behandelplan eruit kan gaan zien. Meestal moet u rekenen op meerdere behandelingen, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en soms de diversiteit aan huidstructuren.

    Bij een medische pigmentatie worden er verschillende kleuren pigment in de huid aangebracht. Dit geeft uiteindelijk een natuurlijk effect. Per behandeling worden er 1-2 kleuren ingebracht.

    Het langzaam opbouwen van het te behandelen gebied garandeert een zo natuurlijk resultaat. Tussen elke behandeling ligt een periode van 6 weken. De huid is dan genezen en de vervolgbehandeling heeft dan optimaal effect.

  • Is medische pigmentatie voor iedereen geschikt?

    Helaas niet. Er zijn namelijk bepaalde ziekten of aandoeningen waarbij het af te raden is. Dit geldt voor hemofilie, diabetes, chronische huidziekten zoals eczeem, pathologische wondgenezing, contactallergie, immuunziekten en hart- en vaatziekten. Ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antistollingsmiddelen of bloedverdunners, kan er geen behandeling plaatsvinden. Twijfelt u, neem dan vooraf contact op met de huisarts of behandelend specialist.

  • Mag je tijdens zwangerschap behandeld worden?

    Dit is sterk af te raden. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zal DermaCenter dan ook niet behandelen zolang u zwanger bent.

  • Mag ik behandeld worden tijdens chemotherapie?

    Het beste resultaat wordt verkregen vóór de chemotherapie en minimaal 6 tot 12 maanden de laatste behandeling. Echter zijn er verschillen in welke vorm van chemotherapie u ondergaat.

    Als er tijdens de chemotherapie behandelingen toch een medische pigmentatie wordt verricht, is de kans dat de pigmenten niet goed genoeg worden opgenomen in de huid en kan het behaalde resultaat minimaal zijn. 

    Eveneens is goedkeuring van de behandelend arts noodzakelijk.

  • Doet de behandeling pijn?

    Medische pigmentatie word door velen als 'dragend' ervaren en kan het zijn dat sommige delen gevoelig zijn. Wenst u echter toch een verdovende crème, dan is dit mogelijk

  • Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?

    Jazeker, dit heeft te maken met de houdbaarheid van de medische pigmentatie. Bloed verdunnende middelen zoals aspirine, alcohol en drugs kunnen ervoor zorgen dat de huid bloedt tijdens de behandeling, waardoor het pigment slecht pakt en de behandeling weinig resultaat oplevert. Gelieve minstens 24 uur – maar liefst 48 uur – voor de behandeling deze zaken vermijden. Paracetamol mag overigens wel. Gebruikt u andere bloed verdunnende medicijnen? Overleg dit dan vooraf met de huisarts.

  • Hoe lang duurt een behandeling?

    Dit is naargelang de grootte van het te behandelen gebied. Dit kan variëren van 30 tot 75 minuten.

Instagram

follow @dermacenterzeeland